Maak een afspraak

0548 226 222

Zoeken
Afspraak maken

3 januari 2020

Zeven hardlooptips voor beginnende hardlopers

Wil jij net zoals vele anderen het jaar goed beginnen door te starten met hardlopen of je hardloop carrière nieuw leven in blazen? Dan kun jij deze hardlooptips gebruiken om blessurevrij te blijven hardlopen.
ZorgSaam Lopers Company in Hellendoorn heeft zeven hardlooptips voor de beginnende hardloper op een rijtje gezet:

1. Rustig looptempo: Begin altijd in een rustig looptempo, ook al heb je het gevoel dat je harder kunt. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de repeterende beweging van het hardlopen. Je hart-, vaat- en longstelsel past zich sneller aan dan je spieren, pezen en gewrichten. Door te starten met een rustig looptempo, voorkom je blessures. Bij een rustig looptempo moet je nog kunnen praten met iemand.

2. Realistisch blijven: Probeer realistische doelen te stellen. Probeer over een langere periode van bijvoorbeeld 3-6 maanden een 5 of een 10 km te plannen. Je kunt ook als doel stellen om 3-6 maanden blessurevrij te hardlopen, dit bevordert je motivatie!

3. Goed schoeisel: Heb je nog niet eerder hard gelopen, maak dan niet de fout door een oud paar sneakers of een oud paar hardloopschoenen van familie of vrienden of van jezelf te gebruiken. Deze schoenen hebben vaak onvoldoende demping en werken blessures in de hand. Koop hardloopschoenen die een goede demping hebben en comfortabel zitten. Een goed begin is het halve werk, bij ZorgSaam Lopers Company doen wij een uitvoerige loopanalyse om tot een goede schoenkeuze te komen. 

4. Zorg voor goede kracht en stabiliteit van je rug, heupen, knieën en enkels: Veel hardloopblessures komen voort uit een verminderde stabiliteit van bijvoorbeeld de heupen, knieën of rug. Hierdoor raken spieren, pezen en gewrichten eerder overbelast, met een vervelende hardloop blessure tot gevolg. Bij ZorgSaam Lopers Company wordt tijdens een loopanalyse ook beoordeeld of je mogelijk een verminderde stabiliteit hebt, door de korte lijntjes met de fysiotherapeuten van ZorgSaam kun je preventieve oefeningen krijgen om blessure vrij hard te lopen. 

5. Ademhaling: De meeste beginners halen tijdens het lopen hun ademhaling van boven uit de borst. Als je probeert het vanuit de buik te halen is dat veel beter. Je benut dan de gehele longcapaciteit en een goede ademhaling ondersteunt de rompstabiliteit.

6. Temperatuur: Functionele kleding is niet onbelangerijk. Het voert het transpiratievocht van het ene naar het andere laagje. Dit in tegenstelling tot katoen wat juist vocht opneemt, zwaar wordt en waarbij je dus snel afkoelt. Het is dus erg belangrijk om je lichaam op de juiste temperatuur te houden.

7. Luisteren naar het lichaam: De belangrijkste tip voor de beginnende hardloper is luisteren naar je lichaam. Heb je tijdens het hardlopen of de dag na het hardlopen last van pijntjes dan is dit een signaal dat je de afstand of duur nog niet kunt uitbreiden. Herhaal je gelopen afstand/duur of doe een stapje terug in je schema.

En de laatste tip: Starten met hardlopen begint bij ZorgSaam Lopers Company in Hellendoorn. Naast deze hardlooptips kunnen wij je goed op weg helpen om jou hardloopdoelen te verwezenlijken. Bij ZorgSaam hebben wij als doel om iedereen blessurevrij te laten hardlopen, dit geldt voor beginnende lopers, meer ervaren lopers of een hardloper met een blessure. Bij een bezoek aan ZorgSaam Lopers Company krijg je van onze verkoopadviseurs een loopanalyse en een passend schoenadvies, tevens beoordelen zij tijdens de loopanalyse de kracht en stabiliteit van je rug, heupen en knieën. Voor (her)startende lopers hebben wij een gratis opbouwschema en krijg je indien gewenst tips voor je looptechniek. Alle ingrediënten om blessurevrij hard te lopen.

ZorgSaam Lopers Company Hellendoorn 
ZorgSaam Lopers Company is de hardloopspecialist van Salland en Twente. De winkel in Hellendoorn bevindt zich onder één dak met gespecialiseerde fysiotherapeuten(sport)podotherapeuten en (sport)diëtisten en is het adres om hardloopschoenen door onze verkoopadviseurs aan te laten meten. Door de specialistische hardloopanalyse van onze verkoopadviseurs en de korte lijntjes met de fysiotherapeuten en (sport)podotherapeuten zorgen wij dat klanten blessurevrij en verantwoord kunnen hardlopen. Tevens kun je bij ZorgSaam Lopers Company terecht om een hardloopclinic te volgen, speciaal voor beginnende hardlopers!

Graag tot ziens in onze winkel in Hellendoorn! 

Maak een afspraak met Stella van de Velden!
Afspraak maken
Stella van de Velden - Verkoop adviseur
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×