Maak een afspraak

18 november 2020

Wat zijn de voor en nadelen van lopen op een loopband?

In mijn werk als Sportfysiotherapeut maak ik veel gebruik van de loopband voor het maken van videoanalyses. Veel gestelde vragen die ik regelmatig van cliënten krijg zijn:

– Gebruik je bij het hardlopen op een loopband dezelfde techniek als wanneer je loopt in de buitenlucht?
– Hoe zit het met de intensiteit?
– Is het hardlopen op de loopband nu juist zwaarder of gemakkelijker?

Tijd om mij eens goed te verdiepen in dit onderwerp en uit te zoeken wat er bekend is over de effectiviteit van hardlopen op een loopband ten opzichte van het hardlopen op de weg. Persoonlijk vind ik het ook interessant te weten wat het risico op blessures is bij het lopen een loopband ten opzichte van het lopen in de buitenlucht. Met mijn kritische blik onderzocht ik dit voor jullie. Tijd om mijn bevindingen te delen! Wat is nou een feit en wat is een fabel?

Verandert mijn looptechniek op de loopband?

Na wat speurwerk op het internet vond ik een meta-analyse, een wetenschappelijke studie waarin alle onderzoeken over dit onderwerp van de laatste jaren zijn samengevoegd (Bron: Van Hooren et all 2020). Onderzoek wijst uit dat verschillen in spieractiviteit- en kracht, houding en bewegingskinematica tussen het buiten hardlopen ten opzichte van het lopen op de loopband zo minimaal is dat het niet relevant te noemen is.

Er zijn wel een paar kleine verschillen gevonden bij de buiging van de knie tijdens het eerste grondcontact. Ook is er een klein verschil in het aantal stappen per minuut dat mensen maken op een loopband en wanneer zij lopen in de buitenlucht. Dit laatste is te verklaren door het feit dat ons lichaam en looppatroon zich aanpassen op de ondergrond waarop je loopt. Hetzelfde gebeurt ook bij het lopen op bosgrond ten opzichte van het lopen op asfalt.

De verschillen zijn dusdanig klein en hebben weinig tot geen invloed op onze techniek of manier van lopen. Een loopband kan gezien worden als een prima hulpmiddel of methode om loopanalyses uit te voeren.

Is het lopen op een loopband nu juist zwaarder of gemakkelijker?

Wanneer je in de buitenlucht loopt, heb je te maken met weerstand. Je beweegt je ten opzichte van de aarde en daarom moet je de lucht voor je verplaatsen. Op een loopband blijf je op dezelfde plek lopen en heb je dus minder weerstand vanuit de lucht.
Hierdoor zou het iets eenvoudiger zijn om op een loopband te lopen dan in de buitenlucht. Een ander voordeel van het lopen op de loopband is dat je geen negatieve invloeden kunt hebben van het weer, zoals (zware) tegenwind, kou of hitte. Op basis van deze feiten zijn veel mensen van mening dat je bij het gebruik van een loopband altijd 1% helling moet toepassen, om zo het verschil in luchtweerstand te compenseren.

Van Hooren et all heeft ook hier onderzoek naar gedaan. Er zijn 33 wetenschappelijke onderzoeken vergeleken, waarbij het zuurstofgebruik van een atleet is gemeten tijdens het hardlopen op een loopband en tijdens het hardlopen in de buitenlucht. Ook is er gekeken naar het hellingspercentage. Na alle studies met elkaar vergeleken te hebben bleek dat er een heel minimaal verschil is in zuurstofverbruik tijdens het hardlopen op de band met 0% helling, ten opzichte van het hardlopen in de buitenlucht. Dit verschil is echter zo klein dat het niet relevant is. Kortom, het verschil in zwaarte tussen het lopen in de buitenlucht en het lopen op de loopband is dusdanig klein dat het niet nodig is de band op  1% helling te zetten.

Heb ik bij het lopen op de loopband een hoger/lager risico op blessures dan wanneer ik hardloop in de buitenlucht?

Hoewel het energieverbruik van hardlopen op de band vergelijkbaar is met het buiten hardlopen, kan het hardlopen op de band wel effect hebben op je prestaties en het risico op blessures. Je traint bij het lopen op de band bijvoorbeeld niet hoe jij je tempo vast moet houden en je daagt je lichaam niet echt uit om zich aan te passen aan de omgeving.  Wanneer je kijkt naar coördinatie is het dus een stukje makkelijker om  te lopen op de loopband.

Door de harde ondergrond van de meeste loopbanden komen er meer krachten op pezen en gewrichten wat kan leiden tot overbelasting en/of blessures. Een andere bijkomstigheid is dat het lopen op de loopband continue op een gelijk tempo is, alle passen lijken dus meer op elkaar. Hierdoor krijgen onze spieren en pezen elke pas dezelfde belasting te verduren krijgen  ten opzichte van het lopen buiten. Dit kan het risico op overbelastingblessures vergroten.

Voordelen van het trainen op een loopband is dat je geen hinder ondervindt van oneffenheden in de ondergrond. Het risico op verzwikkingen van enkels en knieën is hierdoor nihil. Uit het onderzoek kwam verder ook naar voren dat er op de loopband lagere botkrachten waren op het scheenbeen, maar dat de belasting op de achillespees/hiel juist hoger was. Een loopband kan dus gunstig zijn voor een hardloper die wil revalideren na een stressfractuur, maar juist ongunstig voor een hardloper die last heeft van bijvoorbeeld achillespeesklachten.

Conclusie over de effectiviteit van lopen op een band

Een hardloopband is een handig hulpmiddel voor het afnemen van testen of het doen van loopanalyses. Het geeft een prima weergave van je looptechniek, ook al ben je  voornamelijk een buitenloper. Daarnaast kan het een prima uitkomst zijn in tijden van quarantaine of wanneer je vanwege  weersomstandigheden liever niet buiten loopt. Voor mij persoonlijk kunnen voorgenoemde  voordelen niet opwegen tegen alle andere voordelen dat het hardlopen in de buitenlucht heeft. Niemand is immers een binnenmens!

Henrieke Krommendijk

Master Sportfysiotherapeute, Fysiotherapie ZorgSaam

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×