Maak een afspraak

0548 226 222

Zoeken
Afspraak maken

Inspanningstest hardlopers of wielrenners

Een inspanningstest is een perfect middel om jouw conditie in kaart te brengen en vormt een goede basis om een gericht en persoonlijk trainingsprogramma op te stellen. Wil jij efficiënter en gerichter trainen? Dan is dit de test voor jou!

Waarom een inspanningstest doen?
Er zijn verschillende redenen waarom je een inspanningstest kunt gaan doen:
• Jij wilt weten hoe jouw huidige conditie is
• Jij wilt gericht trainen voor bijvoorbeeld een 10km, (halve) marathon of wielrenwedstrijd
• Wil jij jouw prestaties verbeteren door efficiënter te trainen?
• Wil jij weten of je vooruitgang boekt door je trainingen?

Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Wat is een inspanningstest?
Bij inspanningstesten denken veel mensen vaak aan topsporters, maar ook juist de recreatieve sporter kan veel baat hebben bij het afnemen van een inspanningstest. Bij ZorgSaam voeren we, afhankelijk van jouw sport en doel, een inspanningstest uit op een loopband of fiets. Onze inspanningstest betreft een zogenoemde adem-gas analyse met een hartslagmeter. Tijdens een ademgasanalyse wordt de zuurstofopname en de uitademing van koolstofdioxide (een afvalstof) gemeten. Met deze waarden kunnen we de stofwisseling in de gaten houden tijdens inspanning en hieruit aflezen wat jouw trainingszones en omslagpunt zijn. Daarnaast meten we jou snelheid tijdens het lopen of de wattage tijdens het fietsen en de hartslag op de desbetreffende inspanning. Alles met elkaar krijg je zo een heel compleet en nauwkeurige meting van jouw huidige conditie en aan de hand van deze test wordt jouw omslagpunt bepaalt en de trainingszones kunnen in kaart worden gebracht.

Hoe verloopt een inspanningstest?
Afhankelijk van jouw doelsport wordt de test uitgevoerd op een hardloopband of op een fiets. De test wordt uitgevoerd door één van onze sportfysiotherapeuten: Henrieke Krommendijk, Steven Zwart of Marieka Op den Dries. Er wordt tijdens de test gewerkt met een blokkenprotocol waarbij in blokken van 3 minuten de weerstand/snelheid per blok wordt opgevoerd. We werken bij ZorgSaam in Hellendoorn met een Aeroman. Dit apparaat heeft geen oncomfortabel masker en werkt draadloos waardoor je meer comfort hebt tijdens de inspanningstest t.o.v. traditionele testen. Met deze methode behoren de oncomfortabele en vaak dure ademgasanalyse methodes tot het verleden. De Aeroman maakt het mogelijk om snel, simpel en zonder maximale belasting een goed beeld te geven van jou fitheid. Het voordeel hiervan is dat je op basis van de resultaten individuele, resultaatgerichte trainingsadviezen krijgt. Op deze manier kan binnen 20-30 minuten je omslagpunt en bijbehorende hartslag worden bepaald. Aan de hand hiervan worden nauwkeurig jouw persoonlijke hartslagzones berekent die je kunt gebruiken om effectiever te trainen en hierdoor beter te presteren. Na de test worden de uitslagen met je besproken. In totaal neemt het gehele onderzoek maximaal 60 minuten in beslag.Let op: De test wordt niet door een sportarts uitgevoerd en er wordt niet getest op medische afwijkingen.

Kosten
De kosten van het onderzoek bedragen €149,- en kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar.

Locatie
De inspanningstesten worden gedaan in ons analysecentrum aan de Koemaste 2c in Hellendoorn.
Wil je een afspraak maken of heb je vragen?
Neem dan contact op:
Tel: 0548-615889 of per mail: fysiotherapie@zorgsaamnijverdal.nl

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×