Maak een afspraak

0548 226 222

Zoeken
Afspraak maken

12 mei 2020

Op zoek naar de juiste smartwatch?

Sinds de uitbraak van het coronavirus heb ik het hardloopvirus opnieuw te pakken. Liep ik eerder alleen in groepsverband, nu knoop ik minimaal twee keer per week mijn hardloopschoenen onder voor een rondje Sallandse Heuvelrug. Al loop ik puur voor de ontspanning, ik merk dat ik steeds nieuwsgieriger word naar mijn tempo en de afstand die ik afleg.

“Een run niet getrackt is een run niet gelopen”

Ik besluit tijdens het lopen mijn hardloopbelt om te doen, zodat ik mijn smartphone mee kan nemen. Het opstarten van Strava* en tegelijkertijd beginnen met mijn run verloopt alles behalve soepel. Wat onhandig prop ik het toestel in m’n hardloopbelt en bij iedere hobbel irriteer ik me. De telefoon op mijn buik voelt alles behalve comfortabel. De enige optie om m’n training comfortabel te tracken, is een sporthorloge aanschaffen. Een super handige manier om je hardloopprestaties goed vast te leggen! Ik roep het al jaren maar nu ga ik doorpakken. Mijn zoektocht naar een smartwatch is gestart!

Welk hardloophorloge kan ik het beste kopen?

Deze vraagt hangt vooral samen met de volgende vraag: wat wil je met het horloge? Ik merk dat ik vooral op zoek ben naar een horloge die niet alleen functioneel is, maar ook mooi om mijn pols ‘shined’ als ik niet aan het hardlopen ben. Er blijken drie type sporthorloges op de markt, namelijk:

 • GPS-hardloophorloge: een smartwatch waarbij je handmatig kunt switchen van hardlopen naar andere sporten
 • Activity tracker: een smartwatch die naast verschillende sporten ook je gezondheid kan monitoren
 • Multisport horloge: een smartwatch die herkent welke training je doet, bijv. fietsen/hardlopen/zwemmen. Een ideaal horloge voor bijvoorbeeld een triathlonloper.

Omdat het voor mij vooral belangrijk is om de afstand en mijn looptempo te meten, lijkt een GPS-smartwatch of activity tracker het meest ideaal. Daarnaast lijkt het me fijn om tijdens het lopen naar mijn favoriete muziek te luisteren. Op die manier motiveer ik mijzelf ook om er eens alleen op uit te trekken. Ik wil hem daarnaast ook graag gebruiken tijdens een Crossfit training of tijdens het wandelen. Ik twijfel alleen nog wel tussen touchscreen of knopjes. Touchscreen klinkt goed maar tijdens het hardlopen lijkt me het toch fijner om met knopjes te werken, omdat je met bezwete vingers het scherm lastig kan bedienen. Ik besluit me goed te laten informeren door Daan van ZorgSaam Lopers Company.


Welke sporthorloges biedt ZorgSaam Lopers Company?

Bij ZorgSaam Lopers Company hebben ze gekozen voor een uitgebreid assortiment van het merk Garmin. De serie Forerunner (hardloophorloge) bestaat uit de Forerunner 45, 245 en de 645 (Music). Daarnaast hebben ze tevens de VivoActive 4 (activity tracker)  en de Fēnix 6 serie (multisport horloge). Ik besluit om drie opties te vergelijken: de Forerunner 45(S), Forerunner 245 (Music) en de Vivoactive 4(S).

Forerunner 45(S)

Forerunner 45S is een kleine GPS-smartwatch en heeft alle hardloopfuncties die je nodig hebt. Het is een slank en lichtgewicht horloge dat je dag en nacht wilt dragen. Zowel de dames- als de herenvariant heeft de volgende functionaliteiten:

 • Energiemonitor
 • Fitnesstracking
 • Stresstracking
 • Ingebouwde GPS
 • Harstslagmeter
 • Ingebouwde sport-apps
 • Garmin coach
 • Muziekbediening
 • Smartphone meldingen
 • Veiligheids- en trackingfuncties
Forerunner 45S


Forerunner
245 (music)

Dit GPS-hardloophorloge heeft meer functionaliteiten dan de Forerunner 45. Het heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt om je prestaties te verbeteren. Het houdt je statistieken bij en leert je alles over je persoonlijke doelen en trainingen. Met dit horloge ben je nog beter voorbereid op een wedstrijd. De Forerunner 245 beschikt over de volgende extra functionaliteiten:

 • Pulse OX sensor
 • Trainingsstatus, -belasting en -effect
 • Polshartslagmeter
 • Hardloopdynamiek
 • VO2 max: indicator van de prestaties die je kunt verwachten
 • Tracking van menstruatiecyclus
 • Music optioneel
Forerunner 245

 

Vívoactive 4(S)

Ik train vooral voor de ontspanning en om fit te blijven. Ik heb (nog) geen ambitie om een marathon te lopen, dus uitgebreide data over mijn loopprestaties voegt voor mij weinig toe. Ik besluit te gaan voor een GPS-smartwatch speciaal voor de actieve levensstijl, een zogeheten activity tracker. Je stelt het horloge in op je eigen lichaam en het horloge houdt alles voor je bij. Zelfs de hoogte van je stressniveau en de inname van water. Voor mij een mooi steuntje in de rug om doelen te stellen op het gebied van gezondheid- en fitheid. Vanwege het gave design, de uitgebreide opties en de wens om hem dagelijks te dragen komt mijn keuze uit op de Vivoactive 4S. In tegenstelling tot de Forerunner heeft deze zowel een touchscreen als bediening via knopjes. Bij grote inspanning kan je hem alsnog eenvoudig bedienen.

Vivoactive 4s

Ik trek mijn hardloopschoenen aan, stel mijn nieuwe horloge in en trek de voordeur achter me dicht. Ik wacht nog even op het signaal van mijn sporthorloge, want een run niet getrackt is een run niet gelopen!

Let’s go!

 

* Strava: Hiermee track je eenvoudig al je activiteiten en kun je ook zien hoe actief je vrienden zijn. Een gebruiksvriendelijke app waarin je gemakkelijk routes uitstippelt. Je kunt in de app iedere soort sportactiviteit vastleggen.

VivoActive 4VivoActive4S

 

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×